Hans ter Hoek

Mijn werk gaat over landschappen en architectuurfotografie. Vrij van emoties worden de soms lege landschappen weergegeven. Ook het stedelijk landschap wordt op een unieke wijze in beeld gebracht waarbij abstracties een verrassend element vormen. 

Maakbaar Land gaat over een aantal bijzondere plaatsen in Nederland die in ontwikkeling zijn. Voor deze projecten ga ik op zoek naar wat ik als maakbaar ervaar. "Maakbaar" is iets wat naar eigen wens of ideologie ingericht, vervaardigd of gevormd kan worden. De vorm die mensen aan landschappen gegeven hebben kan mij verwonderen. Door het weglaten of minimaliseren komt het landschap beter tot uiting. Met dit project ben ik eind 2019 afgestudeerd aan de Fotoacademie (FOAC) te Amsterdam.

Mijn recente werk (2020/2021) bestaat uit een langlopend project "Manufactured Landscapes" waarbij ik het landschappelijke vastleg tijdens mijn e-bike tochten in Nederland. 


Met regelmaat exposeer ik op diverse locaties in het Groene Hart en ik heb meegewerkt aan de fotoboeken: “Moderne architectuurfotografie in Haarlem” en  “Alphen anders bekeken”.  

Artist statement

We leven in een snelle, digitale samenleving vol met drukte en lawaai waarin individualisering toeneemt. Doordat we zo gehaast zijn, nemen we nauwelijks de tijd om stil te staan en rond te kijken. Daardoor wordt (subtiele) schoonheid vaak over het hoofd gezien. Door mijn open en nieuwsgierige karakter maak ik zichtbaar wat voor anderen onzichtbaar geworden is. Het geeft mij dan ook een blij gevoel als de toeschouwer de beelden met verwondering waarneemt. Ik heb de wens deze vast te leggen in verstilde en ruimtelijke beelden.